Vai izvēlēties konteinerizāciju?

Varbūt esi bijis kādā seminārā vai runājis ar IT pakalpojumu sniedzējiem un no tiem esi uzzinājis, ka konteinerizācija ir tā lieta, kas ļaus sakārtot to milzīgo servera programmu daudzveidību, kas organizācijā ir, ļaus visu automatizēt un tas attiecīgi ļaus ietaupīt izmaksas.

Jā – tā tas ir.

Nu tad ko? Viss? Ejam mājās?
Jā, bet…

Tomēr ir kaut kas par ko vajadzētu padomāt vispirms.
Konteinerizācija ir Linux atbalstīta tehnoloģija un ir tāda servera programmas, kas praktiski nespēj darboties kā konteinerizēta programma (turpmāk – aplikācija). Attiecīgi šādā situācijā neizdosies 100% nomigrēt visas servera aplikācijas uz jūsu konteineru orķestrēšanas risinājumu un tāpēc turpināsiet paralēli uzturēt kaut kādu klasiskās virtualizācijas vai pat iespējams fizisko serveru risinājumu.

Jūsu administrators jau sen čīkstēja, ka viņš nespēj saprast visas tās sistēmas un katru reizi, kad jāliek jaunā versija, tad viņš visu nakti sēž un kaut ko labo. Un tāpēc ir vajadzīga konteinerizācija, kur viņš varēs nospiest vienu podziņu un tiks uzlikta jaunā programmas versija. Jā.., jūsu administratoram beidzot dzīve būs sakārtota, taču lai panāktu šādu automatizācijas līmeni, izstrādātāja pusē strādās vairāki dažādu jomu speciālisti, kas pat visvienkāršākās lietas veidos tā, kā to dara vairāku cilvēku komanda – ar sapulcēm, ar apskatēm, ar testēšanām utml. Un tajā dienā, kad palūgsi izstrādātājiem atbilstoši likuma grozījumiem pievienot papildus vienu informācijas lauciņu, tad uzzināsi, ka šis mazais nieks izrādīsies divu dienu darbs.

Tad ko? Konteinerizācija ir ļaunums, no kuras iegūst tikai slinkais administrators?
Arī nē.
Lēmumam par virzīšanos uz šādu serveru arhitektūras veidu ir jābūt izsvērtam, ņemot vēra to:

  1. Vai jums ir ļoti daudz servera aplikāciju?
  2. Vai servera aplikācijās bieži tiek ieviestas izmaiņas?
  3. Vai visas vai vairumu no esošām servera aplikācijām vispār var konteinerizēt?
  4. Vai esat gatavi samaksāt šodien vairāk, lai sagatavotu savu servera arhitektūru aplikāciju skaita pieaugumam un ērtai to administrēšanai nākotnē?
  5. Vai neesat no tiem, kuri rūpīgi seko līdzi visām izmaksām un nespēj sadzīvot ar to, ka priekš it kā nelieliem darbiņam ir jātērē daudz laika un attiecīgi par to jāmaksā?
  6. Vai varat visiem saviem piegādātājiem uzlikt par pienākumu šādas arhitektūras ievērošanu? Un šie piegādātāji jau ir ieskicējuši ar kādām izmaksām būs jārēķinās?
  7. Jums ir pietiekamā skaitā speciālisti, kuri saprot kā veidot un uzturēt konteinerizētas servera aplikācijas? Un jums nekad nebūs jāzvana administratoram atvaļinājuma laikā vai tad, kad viņš būs noķēris kaut kādu “bacili”?

Šie ir pamatjautājumi, uz kuriem būtu jāatbild ar “Jā”, lai saprastu ka konteinerizācija ir tieši tā servera aplikāciju izvietošanas arhitektūra, uz kuru vēlaties visu pārmigrēt un visiem pakalpojumu sniedzējiem šādu prasīt ievērot.
Taču, ja parādās vairāki “Nē”, tad ziniet, ka nekas slikts nenotiks, ja izmantosiet kādu citu pieeju, piemēram, veco labo serveru virtualizāciju.